تقویت و حفاظت از منابع طبیعی را باید به جوامع محلی سپرد

تاریخ انتشار : 1397/12/09 - ساعت انتشار: ١٢:٥٥ - گروه خبری : اخبار قدیمی

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان البرز گفت: برای تقویت حوضه های آبخیز و ایجاد درآمد برای مردم ، باید تقویت و مدیریت منابع طبیعی و امور آبخیزداری را با جوامع محلی به اشتراک گذاشت.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان البرز،مهندس حامد فرضی روز پنجشنبه در گفت وگوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا با بیان اهمیت و ضرورت طرح توانمندسازی جوامع محلی و تشکل ها، افزود: توانمندی فرآیندی تدریجی است که گزینه های متنوعی را پیش روی جوامع محلی قرار داده و آن ها را در روند تصمیم گیری و تصمیم سازی دخالت می دهد.
وی ادامه داد: نبود برنامه منسجم بین بخشی، موازی کاری دستگاه ها و مشارکت ندادن مردم در برنامه ریزی ها، چالش اصلی بر سر راه توانمندسازی جوامع محلی در این استان است.
فرضی گفت: تمرکز بر بودجه ریزی، مشارکت نداشتن مردم در برنامه ریزی ها و در نظرگرفتن توان زیستی حوضه های آبخیز از مهم ترین چالش ها و موانع بر سر راه این طرح است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری البرز اظهار داشت: توانمندسازی قدرت اتکاء و اعتماد به نفس جوامع محلی را افزایش داده و جدا از ارایه راه حل برای مشکلات، خود به عنوان عامل اصلی حل مشکلات ایفای نقش می کند. 
وی ادامه داد: توانمندسازی پدید آوردن احساس ابراز وجود در فرد و افزایش گزینه های پیش روی جوامع محلی است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری البرز گروه هدف طرح توانمند سازی را ساکنان حوضه های آبخیز شامل ذینفعان و مجریان و بهره برداران منابع طبیعی اعم از مرتعداران، دامداران، زنان روستایی، دانش آموزان، اعضای بسیج، فرهنگیان، شوراها و دهیاران روستاهای اسلامی و گردشگران عنوان کرد.
وی افزود: هدف از اجرای این امر خطیر پایداری و ارتقای اکوسیستم طبیعی در حوضه های آبخیز، هم افزایی و همگرایی درون سازمانی، توانمندی بهره برداران مجاز و جوامع محلی و توسعه پایدار و نظام مند منابع مالی، انسانی، اجتماعی، فیزیکی و سرمایه های طبیعی حوضه آبخیز است.
فرضی با اشاره به گام های اجرایی در روند طرح توانمندسازی جوامع محلی و تشکل های استان البرز از دیدار چهره به چهره با مردم به منظور احصاء مسائل و مشکلات مرتبط با منابع طبیعی در روستاها و شناسایی دست اندرکاران و دستگاه های ذیربط نام برد.
وی اضافه کرد: توانمندسازی، آبخیزداری و آبخوان داری مشتمل برتمام اقدامات وبرنامه های فنی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، زیست محیطی و... ازقبیل ارتقای سطح فرهنگ و آموزش، ایجاداشتغال وتأمین معیشت آبخیزنشینان، تأمین امکانات زیربنایی، خدماتی، بهداشتی و رفاهی و افزایش بهره وری منابع آب از مهم ترین دستاوردهای این طرح به شمار می رود.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان البرز، کشاورزی ودامپروری، مدیریت، تقویت و بهبود پوشش گیاهی وحفاظت وبهره برداری اصولی ازمراتع وجنگل ها، احداث انواع سازه های کنترلی ورسوب گیر، کنترل فرسایش و سیلاب ها و تقویت آبخوان ها،افزایش میزان نفوذپذیری وتقویت منابع آبزیرزمینی وتاثیرات مثبت بر میزان آب رودخانه هارا از دیگر دستاوردهای این طرح دانست.
وی ادامه داد: موازی کاری و تمرکز بر بودجه ریزی، مشارکت نداشتن مردم در برنامه ریزی ها و در نظر نگرفتن توان زیستی حوزه آبخیز از چالش ها و موانع بر سر راه طرح توانمند سازی جوامع محلی است. 
این مسئول افزود: یکی از عوامل پایداری، تنوع بخشی می باشد و بسیاری از متخصصان، توانمندسازی را نوعی تنوع بخشی می دانند. 
وی اضافه کرد: استفاده از ظرفیت مردم و تشکل ها برای مشارکت در تصمیم گیری، تنوع بخشی در آموزش به جای آموزش های صرف کلاسیک و غیررسمی ، تنوع بخشی در استفاده از انرژی به جای استفاده از سوخت های فسیلی موجب تقویت بخش کشاورزی ، دامی ، عرصه های طبیعی و درآمد زایی برای جوامع محلی می شود. 
وی یادآور شد: تنوع بخشی در آموزش و مهارت، زمینه را برای ایجاد مشاغل جایگزین دامداری فراهم می کند که امروزه یکی از راهکارهای مبانی اصلی در کاهش فشار دام بر مراتع و جنگل ها در نتیجه حفظ پایدار این سرمایه های خدادادی است.
استان البرز دارای حدود 450 هزار هکتار اراضی ملی و دولتی است

نسخه چاپی

ارسال به دوست

 


خروج