از چرای بی رویه دام در مراتع البرز جلوگیری می‌شود

تاریخ انتشار : 1400/01/30 - ساعت انتشار: ٠٨:١٤ - گروه خبری : اخبار قدیمی

مدیرکل منابع طبیعی البرز گفت: مدیریت چرا یکی از این اقدامات بوده که در این پروژه زمان ورود و خروج دام به مرتع مدیریت شده که در نهایت باعث تعادل دام و مرتع و هم چنین منجر به وضعیت بهبود پوشش گیاهی در مراتع استان خواهد شد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان البرز به نقل از خبرگزاری ایسنا، حامد فرضی در گفت وگو با ایسنا با اشاره به جایگاه ویژه اکولوژیکی البرز اظهار کرد: این استان به علت برخورداری از تنوع اقلیم، خاک و وضعیت خاص توپوگرافی و پوشش نباتی مناسب و سایر مواهب طبیعی از امکانات بالقوه زیادی در عرصه‌های منابع طبیعی تجدید شونده برخوردار است.

وی ادامه داد: وجود رشته کوه‌های مرتفع در شمال و قرارگیری اراضی پست در جنوب و جنوب غربی باعث ایجاد شرایط خاص اقلیمی در این استان شده از میان آنها می‌توان به نزولات جوی با میزان و پراکنش متفاوت(۲۰۰تا ۴۰۰ میلیمتر)، اختلاف ارتفاع و درجه حرارت در مناطق مختلف در طی شبانه روز، وجود جوامع گیاهی بسیار متنوع با تراکم متفاوت و بالاخره پراکندگی جمعیت بهره برداران در نقاط مختلف استان اشاره کرد.

وی با اشاره به وسعت مراتع استان گفت: وسعت کل مراتع استان ۳۷۳ هزار و ۵۳۴  هکتار  است که ۷۲ درصد از مساحت کل استان را شامل می شود.

فرضی اضافه کرد: تاکنون بیش از ۹۵ درصد از مراتع ممیزی و برای ۲۰۰ هزار و ۷۰۸  واحد دامی پروانه چرا صادر شده در صورتی که تعداد دام موجود در حال حاضر استان ۸۶ هزار و ۲۱۹ واحد است.

این مسئول تصریح کرد: مراتع استان در قالب ۳۰۸ سامان عرفی شناسایی و ممیزی شده که ۲۳۳ هزار و ۳۸۷  هکتار مراتع ییلاقی، ۴۰ هزار و ۷۷۳ هکتار مراتع میانبند و ۹۹ هزار و ۳۷۳ هکتار جز مراتع قشلاقی محسوب می‌شود.

مدیرکل منابع طبیعی البرز افزود: تعداد مرتعداران استان۱۷۳۳ نفر و هم چنین ظرفیت مرتع استان ۱۹۱ هزار و ۸۷  واحد دامی است.

وی ادامه داد: با توجه به شرایط خاص اقلیمی وهمچنان نحوه مدیریت و بهره برداری مرتعداران، استان البرز دارای مراتع متراکم به وسعت ۱۸۷ هزار و ۷۶ هکتار، مراتع نیمه متراکم به وسعت ۱۲۵ هزار و ۴۸۰ هکتار و مراتع کم تراکم به وسعت ۶۰ هزار و ۹۷۸ هکتار است که می‌تواند سالانه ۱۱۹ میلیون و ۱۱۱ هزار و ۵۰۰ کیلوگرم در هکتار علوفه تولید کند و از این مقدار ۵۹ میلیون و ۵۵۵ هزار و ۷۵۰  کیلوگرم به عنوان علوفه قابل بهره برداری برای دام محسوب می شود.

این مسئول در ادامه با اشاره به اقداماتی که برای جلوگیری از چرای بی رویه در سال های اخیر صورت گرفته، گفت: مدیریت چرا یکی از این اقدامات بوده که در این پروژه زمان ورود و خروج دام به مرتع مدیریت شده که در نهایت  باعث تعادل دام و مرتع و هم چنین منجر به وضعیت بهبود پوشش گیاهی در مراتع استان خواهد شد.

فرضی افزود: با اجرای اقدامات مدیریتی و بیولوژیکی خوب در زمینه احیا و توسعه رویشگاه های مرتعی، این استان توانسته گام‌های موثری در زمینه وضعیت بهبود پوشش گیاهی بردارد.

وی توضیح داد: هم چنین در کنار این اقدامات تهیه طرح‌های مرتعداری تلفیقی نیز اقدام موثری بود که تاثیر بسزایی بر کاهش فشار دام بر مرتع داشت.

این مسئول توضیح داد: با طرحهای تلفیقی مرتعداری می توان از مراتع علاوه بر تولید علوفه، در سایر فعالیت‌های فرعی مانند زنبورداری، زراعت چوب، پرورش ماکیان، اکوتوریسم و .. استفاده کرد.

 

 

نسخه چاپی

ارسال به دوست

 


خروج