منابع خاك کشور ثروت عظيم ملي است
مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری البرز در همایش روز جهانی خاک که در استان البرز بصورت وبینار برگزار گردید ضمن اعلام شعار امسال روز جهانی خاک که با عنوان "جلوگیری از شور شدن خاک، افزایش بهرهوری خاک" می باشد، سخنرانی نمود.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان البرز، همایش روز جهانی خاک در روز سیزدهم آذر ماه سال جاری برگزار شد.
مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری البرز در این مراسم که در استان البرز بصورت وبینار برگزار گردید ضمن اعلام شعار امسال روز جهانی خاک که با عنوان "جلوگیری از شور شدن خاک، افزایش بهرهوری خاک" می باشد، بیان نمود:
منابع خاك کشور بعنوان ثروت عظيم ملي و بستر اصلي كشاورزي و محيط زيست، در قرن گذشته در سطح جهاني و ملي به نحو نامناسبي مورد بي مهري قرار گرفته و اين عدم توجه، مشكلات عديده اي در بهره وري بخش منابع طبیعی، كشاورزي و حفاظت محيط زيست بدنبال داشته است. در نتیجه، امروزه حفاظت از خاک و مبارزه با فرسایش از ضروریترین اقدامات هر کشوری می باشد.
اگرچه موضوع آب در کشاورزی اهمیت زیادی دارد، اما نباید از موضوع خاک و حفاظت از آن غفلت کرد، چرا که خاک نگهدارنده آب است و غفلت از آن جبران ناپذیرتر از موضوع آب خواهد بود، به همین دلیل امروزه نقش خاک در امنیت غذایی بسیار مهمتر از آب است. حفاظت خاک علاوه بر کمک به حفظ منابع آبی، در تولید غذا و هم در ایجاد تنوع زیستی کمک زیادی به پایداری زندگی برای انسانها میکند.
از مشکلات حاصل از فرسایش خاک می توان به پر شدن مخازن سدها و کانال ها و کاهش ظرفیت آنها، شستشوی منابع غنی خاک و انتقال آن به مناطق پایین دست و نهایتا باعث آلودگی منابع آب و خاک پایین دست، فقرپوشش گیاهی، کاهش نفوذ و افزایش پتانسیل سیل خیزی و کاهش حاصلخیزی خاک که در نهایت باعث تخریب زیست بوم های طبیعی همانند مراتع، جنگلها و زیست بوم های کشاورزی می گردد، اشاره کرد.
برای کاهش فرسایش خاک روشهای متنوعی وجود دارد؛ پوشش گیاهی مناسب مهمترین راه برای حفاظت از این عنصر ارزشمند و جلوگیری از فرسایش آن است که به تقویت بخش کشاورزی و پیشگیری از سیلابهای ویرانگر، ریزگردها هم کمک زیادی میکند.
منابع طبیعی، آب، خاک، هوا و منابع خاک باید به درستی مدیریت شود و در این زمینه مدیریت یکپارچه بر اساس اسناد بالادستی می تواند کمک کننده باشد. جلوگیری از آلودگی خاک بهترین روش برای تضمین امنیت غذایی و بهداشت خاک به عنوان منبع اصلی زندگی نسلهای آتی است در نتیجه شناسایی ظرفیت خاک و کاربری مناسب آن و آبخیزداری از مهمترین راهکارها برای این مهم محسوب میشود.
تبیین ارزش های خاک و فرهنگ سازی می تواند در صیانت از منابع خاک کشور مفید و اثرگذار باشد. سیاست گذاری و مدیریت بهره برداری در حفظ خاک موثر است و این مهم در نهایت کشاورزی پایدار را رقم خواهد زد.
بر همه ارگان های کشور از جکله منابع طبیعی، بخش کشاورزی و محیط زیست و به طور عموم بر همه اقشار جامعه واجب است خود را در قبال حفاظت از خاک مسئول بدانند و تقلیل وظیفه مندی در قبال خاک به یک یا چند معاونت و دفتر و سازمان، کار درستی نیست و همه ما مسئولیم.
ارسال به دوست