معاون وزیر جهاد کشاورزی و رئیس سازمان منابع طبیعی وآبخیزداری:
بیش از هشت میلیون هکتار از عرصه های کشور تثبیت شد
تاریخ انتشار : 1401/03/24 - ساعت انتشار: ١٧:١٣ - گروه خبری : اخبار استان
معاون وزیر جهاد کشاورزی و رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور اعلام کرد: تاکنون هشت میلیون و ۷۰۰ هزار هکتار از اراضی بیابانی ، کشاورزی و مورد هجوم شن های روان در کشور تثبیت شده است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان البرز به نقل از خبرگزاری ایرنا، مسعود منصور، معاون وزیر جهاد کشاورزی و رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور، روز سه شنبه در نشست علمی به مناسبت روز جهانی مقابله با بیابان زدایی و خشکسالی در دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران مستقر در کرج برگزار شد ، با اشاره به پیشینه بیابان زایی در کشور و تلاش های صورت گرفته برای مهار و کنترل آن اظهار داشت: پیش از این در مناطقی مانند گمبوعه در استان خوزستان شاهد بودیم که خیلی از جاده های مواصلاتی، راه و اراضی کشاورزی ناشی از هجوم شن های روان مشکلات جدی داشتند که تاثیر آن بر سکونت، معیشت، تولید، مهاجرت، مسایل فرهنگی و اجتماعی را همگان دیدیم که به همین منظور از دهه های پیش برای تثبیت این عرصه ها و هجوم شن های روان های اقداماتی صورت گرفت.
وی در ادامه با اشاره به اینکه امنیت غذایی مقدم بر امنیت حیاتی است چرا که اساسا این امنیت را برای امنیت حیاتی می خواهیم تصریح کرد: هر ۲ این ها، مترتب از حفظ منابع زیستی اعم از آب ، خاک، پوشش گیاهی و هوا بوده و این عوامل چهارگانه هم بر یکدیگر و نیز عوامل دیگر بر آنها تاثیر جدی دارند و یکی از مهمترین عوامل رفتار و سبک زندگی انسانها است.
وی با بیان اینکه خشکسالی وجود داشته و وجود خواهد داشت و ما باید اثرات این پدیده را کاهش داده و آن را مدیریت کنیم به اهمیت بیابان زدایی اشاره کرد و گفت: همانگونه که پیشگیری مقدم بر درمان است، باید تلاش کنیم با کنترل و مهار عوامل تخریب از بیابان زایی بیشتر جلوگیری و خشکسالی ای را که با آن مواجه هستیم را کنترل کنیم.
منصور با بیان این که حفظ این منابع تنها به عهده یک یا چند دستگاه نیست ، اظهار داشت: همه بخش ها باید تلاش کنند عرصه کشور که ۸۳ درصد آن اعم از جنگل ها، بیشه زارها ، مراتع و بیابان ها در حوزه مدیریت سازمان منابع جنگل ها ، مراتع و آبخیزداری است مجرد از تاثیرات ناشی از مسائل اجتماعی، سیاسی، امنیتی و اقتصادی، هیچ امکان مدیریت ندارد و حتی دلیل پدیده بیابان زایی که مسوول آن رفتار ما نسبت به حفظ و عدم حفظ این منابع است، رفتارهایی است که تمامی بخش ها دارند.
وی گفت: کشور ما در حال توسعه است و باید پروژه های عمرانی و توسعه ای با در نظر گرفتن منابع طبیعی اجرا شود چرا که اجرای این پروژه ها با چالش هایی همراه است.
منصور در خصوص تامین نهاده های دامی در کشور بیان داشت : این مساله یکی از مشکلات جدی صنعت دامداری کشور است. آیا وضعیت مدیریت مرتع نسبت به قبل و بعد این شرایط یکسان است؟ صنایع چوب، کاغذ و سلولزی به شدت در حال رشد می باشد و به مواد اولیه نیاز دارند، وقتی در زمینه واردات مواد اولیه مسایلی دارید و در داخل نیز به میزان مورد نیاز مواد اولیه یعنی چوب تولید می شود حتما نحوه مدیریت بر عرصه های جنگلی و جلوگیری از قاچاق چوب و قطع درخت تاثیر می گذارد.
وی افزود: وقتی از منابع آب های زیرزمینی بیش از ظرفیت برداشت می شود حتما بر مدیریت در عرصه منابع طبیعی تاثیر خواهد گذاشت از سوی دیگر وقتی تحت تاثیر شرایط اقلیمی خشکسالی، بارش ها و بیابان زایی را داشته باشیم تاثیر گذار خواهد بود؛ بنابراین این مشارکت همگانی را می خواهد که دانشگاه ها، مراجع علمی و سمن ها و بخش اجرا مثلثی تشکیل دهند که در جهت هم افزایی هم حرکت کنند برآیند آن حفظ بهتر این منابع شود.
منصور با اشاره به ضرورت توسعه همکاری ها گفت: مرکز تحقیقات بیابان دانشگاه تهران فعال است و از طرفی ایستگاه متعدد بیابان زدایی را در کشور داریم که از ظرفیت آنها به خوبی استفاده نمی شود و ناچار به راه اندازی ایستگاه های پایش و سنجش هستیم که یکی از این ها با کمک دانشگاه راه اندازی شده و چهار ایستگاه دیگر هم در برنامه داریم.
معاون وزیر جهاد کشاورزی در ادامه گفت: از ۲ سال پیش برای مقابله با ریزگردها پروژه مالچ جایگزین را پیگیری کردیم و پروتکل آن اصلاح شده و عرصه های واجد شرایط مالچ پاشی که به استناد پروتکل قبلی بیش از ۶۸ هزار هکتار را شامل می شود به ۳۲ هزار هکتار تقلیل یافت.
منصور با اشاره به ضرورت توسعه همکاری ها گفت: در این زمینه مرکز تحقیقات بیابان دانشگاه تهران فعال شده و از طرفی ایستگاه های متعددی در زمینه بیابان زدایی در کشور داریم که از ظرفیت آنها به خوبی استفاده نمی شود و ناچار به راه اندازی ایستگاه های پایش و سنجش هستیم که یکی از این ها با کمک دانشگاه یزد راه اندازی شده و چهار ایستگاه دیگر هم در برنامه داریم.
ارسال به دوست
خروج