برگزاری مراسم قرق شکنی در مراتع شهرستان سوادکوه شمالی
تاریخ انتشار : 1404/03/18 - ساعت انتشار: ١٢:٠٧ - گروه خبری : اخبار سازمان

این مراسم در دهم خرداد ماه ۱۴۰۴ در روستای امامزاده حسن از توابع شهرستان سوادکوه شمالی برگزار شد.
در این مراسم که با حضور مقام های بلند پایه شهرستان، استان و کشور و مرتعداران و اهالی روستا برگزار شد، ابوالقاسم حسین پور؛ سرپرست دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور به نمایندگی از ریاست سازمان به ایراد سخن پرداخت.
وی گفت: قرق شکنی مراتع به عنوان یک حرکت و یک آداب کهن نزد مردمان سختگوش سواد کوه که عمدتا همانند عشایر دیگر مناطق کشور قشلاق خاصی نداشته حائز اهمیت است و به حفظ مراتع کمک خواهد نمود.
حسین پور ادامه داد: ورود و خروج دام به مراتع و رعایت ظرفیت چرا نهتنها بر پایداری مراتع تأثیر میگذارد، بلکه مستقیماً بر معیشت دامداران نیز موثر است.
وی اضافه نمود: همه ما میدانیم که مراتع با ۸۳ میلیون هکتار وسعت، یکی از ارزشمندترین منابع کشورمان هستند. این زیستبومهای حساس نهتنها تغذیه دامهای ما را تأمین میکند بلکه در حفظ آبوخاک، تعادل اکولوژیکی و تنوع زیستی بالغ بر ۸۰۰۰گونه مرتعی و دارویی صنعتی نقش اساسی دارد اما استفاده نادرست از مراتع، به ویژه عدم رعایت ظرفیت چرا، میتواند منجر به تخریب پوشش گیاهی، فرسایش خاک و کاهش کیفیت و کمیت علوفه شود.
سرپرست دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی در باب ضرورت مدیریت ورود و خروج دام اعلام نمود: برای حفظ مراتع، زمان ورود دام به مراتع ییلاقی باید با رشد کافی پوشش گیاهی و قابلیت احیای طبیعی هماهنگ باشد.
وی ضمن تشکر از دست اندرکاران این مراسم عنوان نمود: در مراسم قرق شکنی که تاریخ آن با اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان و استان هماهنگ شده، مانع از ورود زودهنگام دام به مرتع شده چرا که عدم رعایت زمان مناسب ورود دام میتواند مانع از رشد کامل گیاهان شده و باعث ضعف پوشش گیاهی گردد از سوی دیگر، خروج بهموقع دام از مرتع نیز امری حیاتی است. چراکه چرای بیش از حد و بدون مدیریت، ظرفیت احیای مرتع را کاهش داده و موجب از بین رفتن منابع غذایی دام در سالهای آینده خواهد شد.
ابوالقاسم حسین پور یکی از مهمترین اصول بهرهبرداری پایدار از مراتع را رعایت ظرفیت دام در هنگام ورود عنوان نمود و اضافه کرد: ظرفیت چرا، میزان دام قابل نگهداری در مرتع بدون آسیب به پوشش گیاهی و ساختار خاک است. در صورتی که تعداد دام بیش از ظرفیت مرتع باشد، منابع طبیعی از بین میروند و علوفه برای سالهای آینده کاهش پیدا میکند و دچار فرسایش و ایجاد سیلاب می گردد. بنابراین دامداران باید با همکاری کارشناسان منابع طبیعی، بر اساس ظرفیت موجود، دامهای خود را وارد مرتع کرده و آنرا مدیریت کنند.
حسین پور تاکید کرد: امروز بیش از هر زمان دیگری نیازمند مدیریت هوشمندانه و پایدار مراتع هستیم. اگر به زمان ورود و خروج دام توجه کنیم و ظرفیت دام را رعایت نمائیم نهتنها مراتع حفظ خواهند شد بلکه مرتعداری پایدار نیز تضمین میشود. بیایید با تعهد و مسئولیتپذیری، مراتع را برای نسلهای آینده حفظ کنیم.
حسین پور در پایان یادآور شد: با اجرای طرح های مرتعداری تلفیقی و استفاده از پتانسیل های موجود در راهنمای تهیه طرح مرتعداری تلفیقی می توان از فرصت های موجود، بالاخص گردشگری در جهت افزایش معیشت مرتعداران گام های مثبتی برداشت.


ارسال به دوست
برای این خبر نظری ثبت نشده است
نظر شما
نام : | |
ايميل : | |
*نظرات : | |
| |
متن تصویر را وارد کنید: | |
خروج