سپردن سکان طبیعت به تشکلهای مردمی در البرز
استان پرجمعیت و کم وسعت البرز دارای حدود ۴۵۰ هزار هکتار عرصه طبیعی زیبا و متنوع بوده که در این سالها ترکش هجوم مهاجرتهای بی رویه زخمهای شدیدی بر پیکره این سرمایههای ملی وارد کرده است.
با اینکه منابع طبیعی و خدادادی سرمایه های همگانی برای امروز و فرداها به شمار می روند اما گاهی اقدامات آگاهانه و ناآگاهانه سبب تخریب این منابع شده و خسارات زیادی به این داشتههای عمومی وارد می کند، ثروت هایی که در روزهای خستگی پناهگاه و تفرجگاه عمومی بوده و همگان از برکات آن ها بهرهمند میشوند.
.وجود این نعمت های خدادادی زمانی برای همه روشن میشود که نسیان آن ها ضربه های اساسی در پرتو خشم طبیعت خودنمایی کرده و پدیده های بدیمن در اشکال مختلف مانند سیل، گرد و خاک، افزایش گرمای سطح زمین، تغییر اقلیم، خشکسالی و موارد دیگر زندگی بشریت را به مخاطره میاندازند..
طبق آمار اعلام شده از ۵۱۳ هزار هکتار مساحت استان البرز حدود ۸۴ درصد آن را عرصه های ملی تشکیل می دهند بنابراین با این سهم بالای البرز در منابع طبیعی که از عرصه های ملی برای بسترسازی توسعه اقتصادی به شمار میرود باید تمهیدات ویژهای را برای حفاظت از سرمایه های ارزشمند طبیعی داشت.
آنچه در این سال ها بیش از همه چیز موجب نگرانی دوستداران طبیعت در ایران و البرز شده، وقوع آتش سوزی ها و تخریب عرصههای طبیعی بوده که مقابله با آن نیازمند عزم همگانی است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری البرز، به نقل از خبرنگار ایرنا؛ به گفته مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری البرز از ابتدای امسال تاکنون بیش از ۴۰۰ هکتار از سطح مراتع و جنگلهای واقع در اراضی ملی استان با حریق مواجه شده که بخش قابل توجهی از این آتش سوزی ها به دلیل سهل انگاری گردشگران بوده است .
به همین منظور اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان البرز روز چهارشنبه بیست و هفتم شهریور سالجاری با برگزاری کارگاه آموزشی ویژه کارشناسان پهنه و ترویج سازمان جهاد کشاورزی استان و شهرستان های تابعه، موضوع مردم محوری کردن حفاظت از عرصه های طبیعی استان را مورد تاکید و کنکاش قرار داد.
مدیرکل منابع و آبخیزداری استان البرز در این کارگاه آموزشی گفت: مدیریت جامع و پایدار در حوضههای آبخیزداری از اهمیت بالایی برخوردار است.
حامد فرضی افزود: بنابراین مروجان و کارشناسان پهنه می توانند پل ارتباطی بین دستگاهها و مردم باشند و هر طرحی که با حضور مردم برنامهریزی میشود تاثیر مستقیمی بر منابع طبیعی و پروژههای آن دارد.
وی ادامه داد: باید برای اجرای پروژه های آبخیزداری اقداماتی بر روی توانمندسازی جوامع محلی نیز در نظر گرفت و دراین زمینه فرهنگ سازی نیز باید مدنظر قرار گیرد.
فرضی خاطرنشان کرد: ساماندهی تشکل ها و تعاونی منابع طبیعی در کنار تشکل های تعاونی و جهاد کشاورزی به تحقق اهداف مورد نظر دراین زمینه کمک شایانی دارد.
وی اظهار داشت: توسعه پایدار حول پنج محور سرمایه طبیعی، سرمایه فیزیکی، سرمایه انسانی، سرمایه اجتماعی و سرمایه مالی است که باید بین این سرمایه ها تعامل ایجاد شود.
علی اصغر قاسمی، معاون آموزش دفتر ترویج سازمان جنگل ها مراتع و آبخیزداری کشور نیز گفت: ترویج کشاورزی هدفش افزایش تولیدات با درنظر گرفتن توسعه پایداراست که برای به دست آوردن این هدف باید از منابع طبیعی هم استفاده کند.
وی افزود: در بخش ترویج کشاورزی کشاورزان و باغداران فعالیت می کنند ولی در منابع طبیعی مجری طرح و بهره بردار را داریم که باعث می شود اشتراکاتی بین منابع طبیعی و کشاورزی به وجود آید.
قاسمی خاطرنشان کرد: در کشاورزی مدیریت مردمی و در منابع طبیعی مدیریت دولتی است و بهره بردار روی زمین ملی کار می کند بنابراین امروز نظام نوین ترویج در کشاورزی داریم که در آن این مهم دنبال می شود که چگونه ترویج کشاروزی با ترویج منابع طبیعی ارتباط برقرار کنند.
ارسال به دوست