مدیریت در حوزه های آبخیز می بایست همه سو نگر و با نگاهی به آینده باشد

تاریخ انتشار : 1398/10/05 - ساعت انتشار: ١٣:٢٨ - گروه خبری : اخبار قدیمی

با حضور اساتید دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران جایگاه مشارکت و مدیریت جامع حوزه های آبخیز شهری و روستایی، توجه به الزامات محیط زیستی و مهندسی رودخانه در شهرستان طالقان مورد بررسی و تاکید قرار گرفت.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان البرز؛ با تلاش واحد آموزش و ترویج اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان طالقان، کارگاه آموزشی «جایگاه مشارکت و مدیریت جامع حوزه های آبخیز شهری و روستایی، توجه به الزامات محیط زیستی و مهندسی رودخانه» در روز سه شنبه، سوم دیماه سالجاری، با حضور  مسولین دستگاههای اجرایی استان و شهرستان طالقان و اساتید گروه منابع طبیعی دانشگاه تهران برگزار شد.

مهندس بیات معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان البرز اقدامات صورت گرفته در بخش آبخیزداری در طالقان  را تشریح کردند و هدف از تشکیل این کارگاه را هماهنگی در جهت حل مسائل و مشکلات بین دستگاهی عنوان و افزودند: در سال ۹۸ در هفت حوزه از این شهرستان اعتباری بالغ بر ۱۴۵ میلیارد ریال در بخش آبخیزداری هزینه شده است.

دکتر کاظم زاده، کارشناس آبخیزداری با بیان اینکه قسمتی از حوزه آبخیز طالقان در حوزه آبخیز سد سفید رود قرار دارد، میزان فرسایش حوزه را در برخی از قسمت ها ۹ تا ۱۸ تن در هکتار  اعلام و بیان کرد  این مقدار قابل توجه و تامل  می باشد.

وی اهداف آبخیزداری را حفظ پوشش گیاهی، ذخیره آب، تقویت سفره های آب زیرزمینی، جلوگیری از فرسایش و مهمترین آن را اهمیت حفظ رسوبات در پشت سازه های آبخیزداری که سبب جلوگیری از بروز خسارت در اراضی پایین دست حوزه می شود عنوان نمود و افزود: این اقدامات سبب حفظ منابع طبیعی، سرمایه انسانی، اجتماعی و در نهایت تولید و اشتغال خواهد شد.

کاظم زاده گفت، آموزش و آبخیزداری مکمل یکدیگر بوده و بدون آموزش و آگاهی مردم، اقدامات در حوزه آبخیز اثرگذاری مطلوب را ندارد.

دکتر ملکیان دانشیار دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران عنوان نمود منابع آب شیرین محدود بوده و رو به کاهش است، همچنین میزان مصرف آب از گذشته افزایش یافته، درحالیکه میزان نزولات آسمانی ثابت بوده و حتی رو به کاهش است.

دکتر ملکیان افزود: توسعه یعنی بهتر شدن همه جانبه یک جامعه که گاهی اوقات انسانها توسعه را در ساخت و ساز می‌بینند که این مطلوب نیست و وجود خانه های سنتی، دانش بومی و منابع طبیعی در یک منطقه ارزشمند می باشد. از این رو مدیریت باید همه سو نگر و با نگاهی به آینده باشد که از نتایج آن میتوان به افزایش کارایی و بهره وری، برقراری عدالت اجتماعی، رفع تعارضات اجتماعی و افزایش روحیه مشارکتی و تعاملی اشاره کرد.

وی افزود: باید با طبیعت سازگار شد. لذا دستکاری در طبیعت اگر با جامع نگری نباشد سیل های ویرانگری نظیر شیراز، گرگان و خوزستان اتفاق خواهد افتاد.

دکتر مقدم نیا دانشیار دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران، از علوم مختلف روز دنیا در خصوص پیشگیری از خسارت سیلاب مطالبی را عنوان نمودند.

ایشان در خصوص موضوعاتی چون شهر اسفنجی: ذخیره آب و استفاده آن در مواقع لزوم، اینترنت اشیاء: که با استفاده از تکنولوژی و نصب ابزار  در سطح رودخانه ها که افزایش سطح آب را هشدار می دهند، منشاء یا گذرگاه: جهت کنترل سیلاب و رواناب در منشاء که با استفاده از مخازن نگهداشت و ایجاد کانال، رواناب را کنترل و نفوذ را افزایش می دهد، ایجاد چاله در بالادست: که سبب نفوذ آب می شود، مطالبی را بیان کردند.

بر اساس این گزارش؛ کارگاه مذکور در مدت زمان ۳ ساعت بصورت ارائه مطالب و سپس پرسش و پاسخ توسط حاضرین و مدرسان دوره ادامه یافت.

این گزارش می افزاید:دراین کارگاه، حسینی معاون فرماندار شهرستان، بیات معاون آبخیزداری، الیاسی رییس اداره آبخیزداری و حفاظت خاک، رضایی رییس اداره آموزش و ترویج ، رؤسای ستاد بحران و دستگاههای اجرایی شهرستان و همچنین دکتر ملکیان و مقدم اساتید برجسته دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران حضور داشتند.

نسخه چاپی

ارسال به دوست

 


خروج