مقابله با آفت خرگوش در جنگلهاي دست كاشت استان البرز

تاریخ انتشار : 1398/12/24 - ساعت انتشار: ٠٩:٣٥ - گروه خبری : اخبار قدیمی

واحد گياه پزشكي اداره حفاظت و حمايت بدنبال پايش جمعيت آفت خرگوش در جنگلها و مراتع استان البرز، مناطق كانوني و خسارت زاي اين آفت را شناسايي نمود و با استفاده از روشهاي دوست دار محيط زيست خسارت به جنگلكاري ها را كاهش داده است.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان البرز؛  واحد گياه پزشكي اداره حفاظت و حمايت  اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان البرز در آذرماه سال جاري بدنبال  پايش جمعيت آفت خرگوش در جنگلها و مراتع استان البرز،  مناطق كانوني و خسارت زاي اين آفت را شناسايي نمود و با استفاده از روشهاي دوستدار محيط زيست خسارت به جنگلكاري ها را كاهش داده است. 

سعید ناطقیان رئیس اداره حفاظت وحمایت اداره کل منابع طبیعی استان البرز ضمن  اعلام این موضوع و بیان اهمیت جانوران زيان آور در عرصه هاي نهالكاري شده بخش جنگل گفت: جنگلكاري هاي دست كاشت استان به شكل نهالكاري و به صورت تلفيقي از انواع نهالهاي جنگلي كشت مي شود. اين نهالكاري ها در صورت حمله آفت خرگوش در فصول سرد سال مي تواند به شكل صد در صد نابود شود و اگر چاره اي براي اين مشكل انديشيده نشود عملا گسترش جنگلكاري ها را با شكست مواجه مي نمايد.

بهمرام بهرامي رشيد كارشناس گياه پزشكي اداره كل منابع طبيعي و مسئول بخش گياه پزشكي در اين خصوص عنوان نمود: پس از دريافت گزارشاتي از اداره جنگلكاري و جنگلداري اداره كل منابع طبيعي استان البرز مبني بر خسارت خرگوش در بخشهايي از نهالكاري هاي پلاك شلمزار در شهرستان ساوجبلاغ و نهالكاري حاشيه جاده، در  پلاك آدران واقع در شهرستان كرج ، پس از طرح و بررسي در كميسيون گياه پزشكي اين اداره كل به سرعت جهت رفع مشكل موجود اقدام شد.

در بازديدهاي اوليه كه توسط شركت انسكتاريوم مهدشت البرز، پيمانكار كنترل آفات اين اداره كل صورت گرفت مشخص گرديد آفت خرگوش نهالهاي تازه كشت شده را مورد تغذيه قرارداده است. نوع خرگوش با بررسي هاي ميداني و مشاهده حيوان زنده در عرصه از نوع خرگوش اروپايي با نام علمي Lepus europaeus تشخيص داده شد.

وي در ادامه گفت:سطح آلوده به اين خرگوش جمعا  نزديك به 320  هكتار برآورد شد كه 28 هكتار از نهالكاري هاي حاشيه جاده آدران و 15 هكتار از نهالكاري هاي شلمزار به شدت آسيب ديده و در وضعيت بحراني قرار داشتند. اين خرگوش علاقه بالايي به گونه هاي جنگلي مثمر نشان داده و به شدت از گونه هاي سنجد، بادام، زرشك و عناب تغذيه كرده بود. پس از بررسي روشهاي کنترلی قابل كاربرد عليه اين جانور در نهالكاري ها ، عمليات اجرایی استفاده از دوركننده ها و برخي روشهاي كاهنده خسارت در قالب " كنترل تلفيقي آفات" جهت دور كردن اين جانوران از منطقه بحراني در دستور كار قرار گرفت.

بهرامي رشيد افزود: براي اجراي عمليات كنترل خرگوش به سرعت نهالهاي خسارت نديده و يا با خسارت اندك تا ارتفاع 20 سانتي متر با راتوك اندود شد. سپس دستور ايجاد حصار براي محل دپوي نهالها، واكاري گونه هاي خسارت ديده با گونه هاي مقاوم داده شد.

اين كارشناس خاطر نشان كرد : جهت برآورد درصد موفقيت در كنترل خسارت در چند نوبت و پس از هر بارش برف ، مناطق مورد نظر توسط شركت مهدشت البرز مورد پايش قرار گرفت. با توجه به عدم مشاهده رد پاي خرگوش در روي برف و خسارت جديد بر روي نهالها موفقيت اجراي عمليات صد در صد برآورد گرديد.

بهرامي رشيد در پايان گفت: كنترل خسارات جانوران زيان رسان كه در ليست دستورالعمل نحوه جلوگيري و دفع و جبران خسارات ناشي از حملات جانوران زيانكار"  سازمان حفاظت محيط زيست قراردارند به كمك، همفكري و همياري اين سازمان نيازمنديم كه در آينده اي نزديك و با توجه به مكاتبات انجام شده به اين مهم دست خواهيم يافت. 

 

 

 

نسخه چاپی

ارسال به دوست

 


خروج