آتش سوزی در مراتع وجنگلها، سالانه هزاران هکتار از درختان، درختچه ها و گیاهان را طعمه خود می‌سازد

تاریخ انتشار : 1399/03/19 - ساعت انتشار: ١٤:٢٦ - گروه خبری : اخبار قدیمی

آ

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری البرز، پژمان قاسمی، مسئول امور مراتع اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان کرج در کلاس آموزشی اطفاء حریق در مراتع و جنگل ها ویژه مجریان طرح های مرتعداری استان که صبح روز یکشنبه هجدهم خردادماه سالجاری در محل آن اداره برگزار شد گفت: حریق در مراتع و جنگل­ها از مهمترین معضلات زیست محیطی به شمار می­رود، که سالانه هزاران هکتار از درختان، درختچه­ ها و گیاهان را طعمه خود می‌سازد.

مسئول مرتع اداره منابع طبیعی شهرستان کرج با اشاره به این مطلب که بالغ بر 95 درصد وقوع حریق در مراتع و جنگل ها از عامل انسانی ناشی می شود، توسعه اراضی زراعی و تصاحب زمین­ها توسط افراد سودجو، سهل­ انگاری و بی­ توجهی شکارچیان و رهگذران، سهل­ انگاری کشاورزان در آتش زدن بقایای محصولات کشاورزی در اراضی مجاور جنگل و مرتع و پرتاب سیگار و یا کبریت مشتعل در جاده­ های مجاور جنگل­ها و مراتع را مهمترین عوامل وقوع حریق در مراتع و جنگل ها توسط انسان دانست.

مهندس قاسمی افزود: آتش زدن بخشی از مراتع از جمله روش‌های اصلاحی اراضی در جهان به شمار می‌رود اما این عمل باید با تدابیر خاص و با روش‌های استاندارد از جمله رعایت زمان و شرایط مناسب انجام شود. در غیر اینصورت، آثار مخربی همچون، فرسایش و به تبع آن افزایش رواناب سطحی، تخریب زیستگاه حیات وحش و از بین رفتن گونه ­های در معرض خطر انقراض، کاهش برگشت عناصر غذایی به خاک و فقیر شدن خاک، آلودگی هوا و شیوع بیماریهای تنفسی را به دنبال خواهد داشت.

وی ادامه داد: از دیگر آثار مخرب حریق در مراتع و جنگل ها، سرعت آتش‌سوزی و غیر قابل پیش بینی بودن مسیر گسترش آتش به ویژه در شرایط ورزش باد است.

مهندس قاسمی تصریح نمود: با توجه به اینکه ایران جزو کشورهایی با پوشش گیاهی کم است، می­بایست جهت رسیدن به استانداردهای جهانی برنامه­ ریزی نمود. از اینرو، هدف سازمان­های مرتبط با منابع طبیعی اهمیت بخشیدن به دیدگاه پیشگیری در تخریب بویژه جلوگیری از آتش‌سوزی به‌ جای مهار است. در این راستا؛ ارائه خدمات آموزشی پیشگیری و اطفاء حریق در مراتع و جنگل ها، به ساکنین حوضه های آبخیز، جوامع محلی، مجریان و بهره ­برداران عرصه ­های منابع طبیعی، دهیاران و اعضای شوراهای اسلامی روستاها، سمن‌ها و همیاران و تشکل­های طبیعت دوست از اولویت­های اداره منابع طبیعی و آبخیزداری به منظور مقابله با آتش سوزی‌های احتمالی است.

مسئول امور مراتع اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان کرج، مهندس قاسمی، هدف از برگزاری این کلاس را افزایش آگاهی­ در جهت پیشگیری، کنترل و مهار آتش سوزی­هایی که در عرصه­ های ملی رخ می­دهد دانست و عنوان نمود:  استان البرز دارای حدود 400 هزار هكتار اراضی مرتعی و ملی است كه از این میزان ۳۷۳ هزار هکتار عرصه‌های مرتعی است که به دلیل قرارگرفتن در دامنه‌های جنوبی رشته کوه‌های البرز این مراتع بسیار غنی بوده و به همین دلیل جزو معدود مناطق کشور است که زنجیره مرتعی کاملی همچون ییلاق، میان بند و قشلاق دارد و این امر لزوم اهتمام به حفاظت و نگهداری از این عرصه‌ها را در برابر تخریب و حریق بیش از پیش روشن می‌سازد. 

عوامل تخریب مراتع، تعریف آتش، عوامل ایجاد آتش، انواع آتش ­سوزی، رفتار آتش، راه­هاي اصولي اطفاء حريق و اقدامات مورد نياز هنگام بروز آتش ­سوزي در مراتع و نیز لزوم توجه به کنترل و مدیریت بحران به عنوان اصل اولیه در لحظه وقوع حریق با تکیه بر تجارب انسانی، اهمیت چالش حریق در منابع طبیعی، حساسیت مراتع به این پدیده، تغییر اقلیم و عوامل آتش­ سوزی، امکانات و تجهیزات مقابله با آتش­ سوزی و نقش و مشارکت مردم در این­ خصوص از جمله موارد مطروحه در این کلاش آموزشی گزارش شده است.

 

 

نسخه چاپی

ارسال به دوست

 


خروج